THAILAND FÅR GULT KORT FÖR ILLEGALT FISKE

Det blev gult kort till Thailand idag, när EU-kommissionen uppdaterade sin lista över länder som inte deltar i arbetet mot illegalt fiske. Men Sydkorea och Filippinerna slipper undan.

EU har sedan 2010 en lag som ska förhindra olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-fiske), genom att EU stoppar importen av fisk från länder som inte kan kontrollera att fisk har fångats på ett lagligt sätt. När ett land får ett ”gult kort” av EU-kommissionen innebär det att att om de inte skärper sin fiskekontroll kan deras export av fisk till EU komma att stoppas.
– EU har ett kraftfullt verktyg för att skydda havsmiljön och alla människor runtom i världen som drabbas när det illegala fisket tömmer haven. Det finns stora brister i Thailands arbete mot illegalt fiske, och därför är det bra att Kommissionen i dag ger Thailand ett gult kort, säger Linnéa Engström, vice ordförande i fiskeriutskottet i EU-parlamentet.
Samtidigt tar Kommissionen bort de gula korten för Sydkorea och Filippinerna.
– Kommissionen gör ett beklagligt misstag när man låter Sydkorea och Filippinerna komma undan. Även om Sydkorea har infört ny lagstiftning mot illegalt fiske, så är det mest kosmetiska förändringar och de har inte visat upp att de faktiskt har genomfört tillräckliga åtgärder. Det finns en risk att detta sätter en alltför låg standard när andra länder nu försöker leva upp till EU:s lagstiftning. Det verkar som om kommissionen bryr sig mer om handelsrelationen med Sydkorea än om att skydda världshaven från den förstörelse som det illegala fisket innebär, säger Linnéa Engström.

Läs mer:
EU-kommissionens pressmeddelande om dagens beslut
Linnéa Engström: ”EU kan göra mer för att bekämpa olagligt fiske globalt”