Det är jag, det är jag, det jag. Rädda Planeten Nu.

Ibland känns ju internationella konferenser rätt meningslösa och överflödiga. Folk pratar och pratar och sen flyger man hem med känslan av att ha bidragit till att upprätthålla en bild av att något riktigt görs, men egentligen fortsätter allting bara som förut.

Jag har inte den känslan efter Havskonferensen Our Ocean på Malta. Kanske för att jag nu är en av de där beslutsfattarna som kan påverka vår framtid och faktiskt bestämma hur den ska utformas på något sätt. Men som det ska visa sig, alla kan göra något, borde göra något, måste göra något för att rädda vår planet. Så vad gör du? 

En av de som påverkar mig och imponerar på mig mest är Afroz Shah, miljöaktivist och jurist från Bombay. ”It’s me, it’s me, it’s me!” utbrister han i sitt tal, som är ett av de inledande och jag undrar om han ska börja gråta eller skälla ut oss. På det sättet vill han visa att vi inte kan skjuta ifrån ansvaret för allt som händer i vår omvärld. Klimatförändringar, försurningen och nedsmutsningen av haven, det fruktansvärda plastskräpet som tar sig in överallt. Ett lastbilsflak med plast tippas i havet varje minut, och all plast som någonsin tillverkats finns kvar i våra ekosystem. Vår girighet stirrar oss rätt tillbaka i ansiktet i form av små plastkorn som tar sig in i fiskarnas kroppar och tillslut återfinns på vår tallrik. Det är allvar nu. Slutsnackat. Med ett äkta raseri berättar Afroz Shah om sitt arbete för att städa stränder i Bombay från skräp som kommer från havet. ”Sluta prata, gör något” uppmanar han oss. 

Alla som samlats till denna konferens lovar att göra någonting. Några länder berättar om stora satsningar på marina reservat, budgetsatsningar för att rädda enskilda arter som hotas av utrotning och satsningar för att minska utsläppen. Stora företag som Royal Caribbean Cruise och Microsoft lovar att minska utsläppen, utbilda sina kunder i vad som händer just nu med korallreven, fisket och haven och satsa medel på densamma. Till och med oljeindustrin är där. EU-kommissionen presenterar imponerande satsningar. Världsbanken, Europeiska investeringsbanken satsar stort och Sverige briljerar genom den stora satsningen på Östersjön. Alla åtaganden tillsammans uppgår till 6 miljarder euro. 

Att sitta två hela dagar på en konferens som Our Ocean och i tal efter tal, presentation efter presentation få det absolut akuta läget förklarat och utvecklat för sig gör mig arg, och ger en känsla av total overklighet. Hur kan vi ha ett samhälle där politiker slipper debattera detta på bästa sändningstid? Hur kan vi ha ett samhälle som fortfarande vägrar inse att det är sjukt allvarligt allting som händer med våra hav och med klimatet? Som aktivt bekämpar allt ifrån flygskatt till miljösatsningar för biologisk mångfald? 49 procent av korallreven i Stora barriärrevet utanför Australiens kust har försvunnit på 2 år. Ett ekosystem lika stort som hela Italien är utraderat. Det var hem till miljontals arter av fiskar och marint liv. Hur kan vi låta detta ske mitt framför vårta ögon? 

Mitt arbete har aldrig känts mer viktigt, alarmerande och helt avgörande efter de här två dagarna. Ofta har jag en känsla av att ropa ut i ett tomrum, ett svart universum där ingen lyssnar. Men det är fint att samlas, att bland vänner som är lika engagerade och oroliga som en själv försöka hitta kraften och modet att fortsätta kämpa. Jag känner mig ofta hjälplös och otillräcklig, men det går ganska snabbt över. Alla kan göra något och det är det viktiga, det räcker väldigt långt.

Det här kan du göra själv för att minska resursslöseri och hjälpa till att rädda haven:

  • Fundera på plast i ditt liv. Undvik att ta onödiga plastpåsar i affären och skippa sugrören. Adrian Grenier ha lanserat kampanjen ”stop sucking” för att visa hur extremt mycket plast som går åt till sugrör. Undvik engångsbestick och återvinn plastförpackningar.
  • Fisk är en jättebra matvara. Skaldjur kan man oftast äta med gott samvete, de renar havet och kan odlas på ett hållbart sätt. Undvik absolut jätteräkor från Thailand-de bygger på slavarbete och miljöförstöring. Undvik att bara äta samma sorts fisk. Utmana dig att pröva nya sorter! Det är vårt ensidiga ätande av vissa stora rovfiskar som driver på utfiskningen och slöseriet i fiskesektorn. 
  • Gå ut med familjen, vänner eller kompisar och samla skräp i naturen eller på stranden. Viktigast är att vi får bort all plast i havet då det förstör marint liv och förorenar hela ekosystem. 
  • Fundera på hur mycket koldioxid du släpper ut. Att köra en kilometer för att lämna barnen på födelsedagskalas och liknande är inte ansvarsfullt. Många behöver bil för att kunna ta sig till sitt arbete eller åka och handla, men man kan alltid fundera och försöka minimera sin slentrianmässiga bilåkning. Du blir både snyggare och gladare av att ta en promenad.
  • Engagera dig för haven eller för klimatet. Det är allvar nu jag lovar dig. Gå med i en organisation, parti eller starta ett eget initiativ! Alla vägar är bra vägar. Du måste faktiskt göra något du med. Tänk Afroz Shah: ”det är jag, det är jag, det är jag”. 
  • Kräv svar av allt ifrån din lokala kommun till politiker. Vad görs egentligen för att lösa en av de största utmaningarna för vår tid? 
  • Ha kul och älska allt fint runtomkring dig. Inget blir bättre av att deppa loss och sprida negativ energi. Det är vi som måste fixa det, och det ska vi göra. Ingen är perfekt och det lilla steget är en bra början. Med det vill jag säga att skam och skuld inte leder någon vart. Det är positiva människor och idéer som kan vända utvecklingen och klara utmaningar.