Ny rysk gasledning-onödig och farlig

Att bygga fast sig i ett ökat beroende av rysk gas går stick i stäv mot EU:s klimat- och energipolitik, skriver Europaparlamentariker Linnéa Engström (MP).

Det statliga ryska Gazproms gasledning mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön, Nord Stream 2, är ett helt onödigt om inte ett direkt farligt projekt. Den första ledningens kapacitet är i dagens läge långt ifrån uppfylld. Nord Stream 2 skulle dubbla kapaciteten till 100 miljarder kubikmeter vilket motsvarar hela EU:s import av gas från Ryssland. Det ligger helt klart storpolitiska intressen bakom bygget.

Nord Stream 2 är oerhört viktigt som ett kostnadseffektivt strategiskt vapen i händerna på Putin, både mot gamla transitländer för gas och mot EU. I princip skulle Ryssland kunna lägga ner alla andra ledningar som går till EU genom länder som Polen, Belarus, Ukraina, Slovakien och Tjeckien. All gas skulle sedan slussas genom Tyskland. Det är lätt att föreställa sig hur Putin kan använda sig av ett sådant scenario. Och det är också lätt att föreställa sig att vi bygger in oss i ett ökat beroende av rysk gas vilket går stick i stäv mot hela EU:s klimat- och energipolitik. 

Enligt EU:s så kallade Energiunion ska EU försöka minska sitt beroende av rysk energi. Baktanken är också att stoppa Moskva från att använda energipolitiken som maktmedel mot grannländerna. Varken Sverige eller EU kan i praktiken stoppa projektet, utan dessvärre bara avvakta, opinionsbilda och se till att alla EU-regler följs.

Statsministern säger att projektet oroar honom. Utrikesministern hänvisar till säkerhetspolitiska aspekter, men bekräftar samtidigt att det inte finns någon laglig grund för att stoppa bygget. Sveriges regering försöker mota projektet i grind genom att påverka andra medlemsländer, främst Tyskland, eftersom det är tyskarna som kommer att avgöra om den nya gasledningen byggs eller inte.

Själv tycker jag det är viktigt att framhålla att EU numera faktiskt har en klimat- och energipolitik. Ska vi avvika från den, så här pass radikalt, bara något år efter att den stakats ut? Som medlem i Europaparlamentets miljöutskott jobbar jag dagligen med olika åtgärder för att se till att vi når klimatmålen. Till dessa hör att vi ska minska koldioxidutsläppen med 40 procent före år 2030. Konsumtionen av fossila bränslen ska minska, inte öka. I det sammanhanget skorrar en ny gasledning i Östersjön sällsynt illa.

Med tanke på freden och säkerheten i Europa borde Nord Stream 2 ligga högt upp på vår dagordning. I mitt Europa föredrar jag ett fredligt och klimatvänligt Östersjön, utan ytterligare ledningar som transporterar fossila bränslen till EU-länderna, och till råga på allt genom innanhavets svenska ekonomiska zon. Att europeiska energi- och oljebolag som Shell, Eon och ENGIE är med och finansierar gjuter inte precis olja på vågorna i kampen mot klimatet. Det är dags för EU och främst Tyskland att sluta buga för Putin.

Linnéa Engström, EU-parlamentariker (MP), medlem i Europaparlamentets miljöutskott