En perfekt storm efter Brexit

Den här texten började jag skriva på i februari 2019 men känns ju onekligen lika relevant nu. Då skulle Brexit ske den 29 mars 2019.

Nu är det endast några veckor kvar till Storbritannien igen ska lämna EU, och ännu finns inget avtal i sikte. Saker verkar röra på sig i London men EU måste ändå förbereda sig på en situation utan något avtal alls. 

EU-parlamentet röstade i februari 2019 om två lagförändringar för att förbereda fiskesektorn för en situation där Storbrittanien lämnar unionen den 29 mars men inget avtal slutits.

I det första scenariot stänger Storbrittanien sina vatten helt för EU:s båtar. Detta scenario har framförts av hårdnackade ”brexiters” och som ett vallöfte i den snedvridna kampanjen inför britternas folkomröstning. ”We have to take back controle of our waters” var en slogan som fick så många som 70 procent av brittiska fiskare att rösta för Brexit. 

Detta scenario blir förstå både kostsamt och utmanande för sektorn. EU-kommissionen tillsätter medel för kompensation i 9 månader framåt efter Brexit, men sedan måste medlemsstaterna själva kompensera för förluster. EU fiskar 4-5 gånger så mycket i Storbrittaniens vatten som britterna fiskar i EU:s vatten. Värdet uppskattas till över 500 miljoner euro årligen för EU. Den här situationen skulle påverka sektorn på ett mycket genomgående sätt.

I det andra scenariot får Storbrittanien full kontroll över sina vatten, men tillåter EU att fiskar där fortfarande. Då börjar den så kallade ”SMEFF” lagstiftningen ( sustainable managment of the EU external fishing fleet) att gälla, som jag förhandlat på EU-nivå. Genom så kallade ”direkta autoriseringar” kan processen snabbas upp och fisket fortsätta som förut. 

Ett nytt avtal mellan Stobrittanien och EU måste förhandlas fram innan kvoterna ska sättas för 2020. Det kommer att innebära enorma problem om hela fördelningsnyckeln för kvottilldelningen faller, i och med att Storbrittaniens lämnar kvotfördelningssystemet. Frågorna är många. Hur ska ett hållbart uttag av fisk kunna säkras enligt det ekosystembaserade angreppsätt som EU valt när Storbrittanien var en del av unionen? Hur ska de vetenskapliga beståndsuppskattningarna gå till Storbrittanien lämnar?

Något av det viktigaste vi har med EU-samarbete är de gemsamma lagar och reglerna för gränsöverskridande resurser så som fiske,hav och klimat. Det är mycket viktigt att fortsätta det samarbetet även efter Brexit.